top of page

Idén is lesz MidAm Match Play


Kevésbé ismert tény, hogy az első, 1860-ban Prestwick GC-ban megrendezett The Open Championship match-play lebonyolításban került megrendezésre a 25 fontot érő piros marokkói bőrből készült „The Challenge Belt” öv elnyeréséért. Mivel ekkortájt ez volt legnépszerűbb játékforma, ez nem is volt annyira meglepő.


Egy másik ún. major torna, az 1916-ban Bronxville-i Siwanoy Country Clubból útjára indított PGA Championship is match play formátumban került megrendezésre és egészen az 1957-es közgyűlésig kellett várni, hogy egy 72 szakaszos stroke-play-re módosítsák a nagy viadal formátumát.


Ennek a hagyománynak állít emléket, és ezt kívánja visszahozni a MidAm Match Play Bajnokság, amely immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre 2023-ban. Ennek kapcsán beszélgettünk Krämer Andrással, a MidAm Golf SE elnökével.


Mit érdemes tudni a MidAm Match Play Golfbajnokságról?

A Match Play Bajnokságunk 2019-ben került először megrendezésre. Első versenyünkre Balatonudvariban került sor, és szakítva a hagyományokkal nem stroke-play alapon írtuk ki a selejtező mérkőzéseket, hanem 4 fős csoportokba sorolva a játékosokat, körmérkőzések útján dőlt el, hogy ki lesz a csapat első, második, harmadik és negyedik helyezettje. Ez azért volt fontos, mert ennek megfelelően kerültek be a csoportelsők az 1-8 helyekért, a második helyezettek a 9-16 helyekért, és így tovább, a többi helyezésért folyó küzdelmekbe.


Bevált ez a selejtező formátum?

A visszajelzések alapján úgy tűnik igen. A hagyományos stroke-play alapú játékkal szemben, ahol egy 18 szakaszos játékon eldől a játékos sorsa, itt több napon keresztül (ráadásul match play formában) kell bizonyítania mindenkinek a rátermettségét és jogát, hogy a legjobbak mezőnyébe kerüljön. Mára már nem 2 játéknapba sűrítve bonyolítjuk le a selejtező mérkőzéseket, hanem figyelembe véve játékosaink szokásait, életvitelét, biztosítjuk számukra, hogy a teljes szezonon keresztül játszhassák le ezeket a selejtezőket egymással, az általuk választott helyszínen és időpontban.


És mi a helyzet a döntővel?

A döntőbe jutásért, valamint a dobogó 1-3. helyeiért folyó küzdelmekre a tavaly már jól bevált zirci Forest Hills Golf & Country Clubot szemeltük ki idénre is. Ez azt jelenti, hogy a selejtező mérkőzések után kialakuló 8 fős táblák első mérkőzését még mindenki maga egyezteti és játsza le ellenfelével a korábban említett módon, de az elődöntőkre és döntőkre már egy fix időpontban, 2023. szeptember 30-án kerül sor a Forest Hills lankáin.


A MidAm-tól mindig számíthatunk valami újításra. Most mivel leptek meg minket?

Évről évre igyekszünk – meghallva tagjaink javaslatait is - olyan újításokkal próbálkozni, amitől még vonzóbbá válnak rendezvényeink és emellett a golf népszerűsítését is szolgálják. A korábbi években azt tapasztaltuk, hogy a magasabb hendikepes játékosok elmaradnak a bajnokságról mondván, hogy úgysincs sok esélyük a bruttó játékban.

Ebből kifolyólag idén bevezetjük a nettó kategóriát. Megnyitjuk a bajnokságot a magasabb hendikepes játékosok számára is azzal, hogy hendikepjük 75%-át figyelembe véve egymásnak ütéselőnyöket fognak adni a játék során.

Lehet tudni, hogy hányan jelentkeztek eddig a Bajnokságra?

Igen, a két kategóriában eddig összesen 26-an jelezték részvételüket, amely 2023. április 2-án zárul. Ezt követően fogja a Bizottság sorsolás útján meghatározni az egyes selejtezőcsoportokat, úgyhogy lehet még jelentkezni!! Reményeink szerint a tavasz és a jó idő meghozza majd a többiek kedvét is!



56 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page